Innehåll i glass – Vad innehåller egentligen glass?

Foto av författare
Skriven av:
Johan Torstensson
Uppdaterad senast:

Glass är något som uppskattas av många och när det börjar bli varmare ute sticker glassförsäljningen i höjden. Har du någon gång funderat på innehåll i glassen? Faktum är att den gamla devisen, du får vad du betalar för stämmer bra även här. Följ med så ska vi berätta mer om glass och dess innehåll.

Vad är det för innehåll i glass?

Ett traditionellt recept på glass brukar innehålla endast fyra ingredienser. Det behövs egentligen bara ägg, socker, grädde eller mjölk och någon smaksättning för att tillverka underbart god glass.

Hur ser det då ut med glassen som du köper i butiken. Det beror så klart på vilket varumärke du köper, men om vi tittar på ett av de vanligaste varumärkena så kan det se ut så här.

Innehållsförteckningen för en vanlig glass på pinne

Här är ingredienserna i en av företagets vanliga glasspinnar:

SKUMMJÖLK, socker, hallonpuré (12%), glukos-fruktossirap, kokosolja, kakaomassa¹, kakaosmör¹, HELMJÖLKSPULVER, glukossirap, MJÖLKFETT, fettreducerat kakaopulver¹, SKUMMJÖLKSPULVER eller koncentrat, hallonjuicekoncentrat, modifierad stärkelse, emulgeringsmedel (E471, E442, E476), vasslepulver (MJÖLK), stabiliseringsmedel (E440(i), E412, E410), SKUMMJÖLKSPULVER, morotskoncentrat, arom, surhetsreglerande medel (E270, E330, E331(iii)), salt, rödbetsjuicekoncentrat, tistelkoncentrat, svartvinbärskoncentrat, citronkoncentrat.

Vi pratar alltså om hela 32 ingredienser! (!?!?!!!!) En massa skit som vi med glädje stoppar i oss och våra barn.

Innehåll i glass? E-ämnen i en vanlig glass - Detta är e-ämnen som du kan hitta i en vanlig glass

Ann Fernholm bryter ner innehållet i glass

Vetenskapsjournalisten Ann Fernholm har skrivit en intressant artikel där hon kontaktat företaget om just denna innehållsförteckning.

Ann går systematiskt igenom ingredienserna och frågar hur man tänker när man använder vissa av ingredienserna. Bland annat ställer sig Ann frågan varför man styckar upp mjölken i beståndsdelar när man ändå blandar ihop dem i glassen?

Skummjölk och mjölkpulver

I innehållsförteckningen kan vi läsa att det finns skummjölk, helmjölkspulver, mjölkfett, skummjölkspulver och vasslepulver. Skummjölk tillverkas genom att fettet separeras från mjölken men sedan har man ändå i mjölkfett i glassen. Varför kan inte företaget bara använda vanliga grädde?

Den pulvriserade mjölken är även något som tas upp. När mjölk torkas till pulver bildas ungefär samma kemiska substanser som när man bränner köpte på grillen. Kolhydrater reagerar med proteiner och det formas något som kallas för Advanced glycation end product. Forskarna är oense om hur nyttigt detta är för kroppen men varför chansa när vi lever i ett land som har överflöd av färsk mjölk och grädde?

Andra saker som Ann också slår ner på är olika former av socker, emulgeringsmedel och surhetsreglerandemedel. Läs gärna hela artikeln på Anns hemsida och hennes öppna brev till glasstillverkaren om vad de har i glassen.

Testar att göra sin enga variant av glass

Avslutningsvis testar Ann att tillverka samma typ av glass som företaget säljer fast genom att bara använda naturliga ingredienser. Hon lyckas enkelt få ner glassen till endast 13 ingredienser. Glassen blir inte lika vacker och snygg som den du köper i butiken, men smaken är bättre och bara vetskapen om att glassen innehåller naturliga ingredienser gör att den smakar ännu bättre.

Även konsumentorganisationen Äkta vara går igenom innehåll i glass

Äkta vara menar att man ska se upp för billig glass. Riktiga ingredienser kostar oftast mer vilket gör att bättre glass är dyrare. I billigare glass hittar man ofta tillsatser som till exempel guarkärnmjöl, fruktkärnmjöl, trikaliumcitrat, klorofyll-kopparkomplex, kurkumin, mono- och diglycerider av fettsyror, natriumkarboximetylcellulosa, karragenan och natriumalginat.

Tillsatser för att förändra konsistens på glassen

Dessa tillsatser används för att förändra konsistensen på glassen. Tillsatserna gör att glassen kan hålla mer luft och blir slätare men gör även glassen mer trögflytande och håller formen även efter att den har smält. Billigare glass brukar ofta innehålla en stor andel luft eftersom den säljs per liter. (mer luft = mindre ingredienser = mer förtjänst) Även färgämnen är vanligt förekommande i glass.

Många mindre glasstillverkare tillhandahåller glass helt fritt från tillsatser. Titta själv i innehållsförteckningen och fundera på om du själv skulle tillverkat glass, skulle du då haft i alla dem ingredienserna?

Ekologisk glass är inte heller fri från tillsatser. Vissa stora varumärken säljer ekologisk glass men de innehåller alla tillsatser.

Hur lång tid tar det för glass att smälta?

På Äkta varas hemsida har man gjort en kort film där man har testat skillnaden på hur riktig glass kontra industriglass smälter när den står framme. Jag blev själv väldigt förvånad när jag såg hur den industritillverkade glassen efter en hel timme fortfarande höll formen medan den riktiga glassen hade smält för länge sen.

https://youtu.be/R7pJYggaM-c

Gör egen glass så har du full koll på innehåll i glassen

Så vad ska du då göra åt saker? Det kommer vara svårt när man är på utflykt med barnen eller stannar till på macken för att man är sugen på en god glass i solen. Men hemma finns det alla möjligheter att äta riktig glass.

Gör egen glass med glassmaskin

Med en glassmaskin kan du enkelt styra vilka ingredienser du ska ha i glassen. Vi har i vårt stora test av glassmaskiner utsett bästa glassmaskinen där du lekande lätt tillverkar super god glass på bara 20min där du helt styr vilka ingredienser du ska ha i och med vad du ska smaksätta glassen.

Vill du ha ett enkelt recept på glass som kräver minimalt med arbete men som ger makalöst god glass, rekommendera vi vårt bästa recept på glass.

Källor till artikeln:

Foto av författare
Om författaren
Johan Torstensson
Johan är en riktig glassfantast! Han älskar glass och delar här på Glassmaskiner.nu med sig av sin kunskap om glass och hur du lyckas med att göra din egen glass.