Test: Glasstermos bäst i test – Hitta bästa glasstermosen 2024

Foto av författare
Skriven av:
Johan Torstensson
Uppdaterad senast:

Hur många gånger har man inte försökt ta med sig glass hemifrån på utflykten som när den väl är dags att äta har smält till hälften? Med en glasstermos kan du ta med dig din hemmagjorda glass, stoppa ner ett par pinnglassar eller skopa ner några kulor gammeldags vanilj på utflykten och glassen kommer vara lika god som när du precis plockade ut den ur frysen.

En glasstermos, eller en mattermos, är perfekt att ha med sig på utflykten och passar lika bra att förvara mat eller dryck kallt som att hålla varm mat varm. Fördelen med en mattermos är att de större öppning än en vanlig termos vilket underlättar när du ska skopa upp glassen.

Inlägget innehåller affiliatelänkar. Genom att du handlar via länkarna får vi en provision. Det är inget som påverkar vad du får betala för varan.

Glasstermos bäst i test 2024 sammanfattning

BildEgenskaperPris
Kleen Kanteen glasstermos - bra mattermos

Bästa glasstermosen!

Klean Kanteen Tkcanister mattermos

Fördelar: Längst kallhållningsfunktion, läcksäkert lock, går att diska i maskin
Egenskaper: Kallhållningsfunktion på 45 timmar (!), Öppning på 12,7 cm, Volym på 1 liter, enkel att rengöra och diskmaskinssäker, läcksäkert lock som låses på ett kvartsvarm.

Köp här

Tovolo mat och glasstermos

Största glasstermosen

Tovolo mat- och glasstermos

Fördelar: Störst kapacitet, tål maskindisk
Egenskaper: Kapacitet på 1,9 liter, håller kyla fyra timmar, tål maskindisk

Köp här

Skip Hop Zoo mattermos för barn

Glasstermos till barn

Skip Hop Zoo glasstermos

Fördelar: Finns i olika färger och motiv, sked och gaffel medföljer, tätslutande lock
Egenskaper: Håller kylan fem timmar, skruv lock som är helt tätslutande, fri från BPA

Köp här

Topp 4 bästa glasstermosarna 2024

1. Klean Kanteen Tkcanister mattermos 32Oz

Bästa glasstermosen 2024

Klean Kanteen Tkcanister 32Oz mat- och glasstermos - test av glasstermosar

Produktegenskaper

 • ✅ Överlägsen kallhållningsfunktion på 45 timmar (!!!)
 • ✅ Enkel att rengöra och diskmaskinssäker
 • ✅ Enkelt, läcksäkert lock som låses med på ett kvarts varv

Produktbeskrivning

Klean Kantene är kända för sina fina produkter med allt från vattenflaskor till mattermosar. Tkcanister är en smart mattermos perfekt för måltider, take-out, soppa, nudlar och framförallt det vi är intresserade av: Glass!

Denna mattermos har en invändig gängdesign för ökad termisk prestanda och termosen har en nydesignade skålformad behållare. Locket är läcksäkert och stängs med bara ett kort kvarts varv och har ett ledbar handtag. De vakuumisolerade dubbelväggarna håller innehållet varmt i 11 timmar och kallt i upp till hela 45 timmar (!). Den hållbara behållaren för förvaring av rostfritt stål, är också lätt att rengöra, stapla och är diskmaskinssäker.

Mattermosen har en bred öppning på 12,7 centimeter vilket gör det lätt att plocka ur maten ur behållaren. Mattermosen bär man med enkel med det vridbara handtaget. Materialet i termosen är av rostfritt stål och termosens elektropolerade interiör varken behåller eller ger smaker.

Specifikationer

Diameter:13,5 cm
Diameter mynning:12,7 cm
Höjd:15,2 cm
Material:Rostfritt stål, BPA-fri plast
Volym:1 liter
Vikt:0,65 kg

2. Tovolo mat och glasstermos

Största glasstermosen 2024

Tovolo mat- och glasstermos från SmartaSaker - glasstermos bäst i test

Produktegenskaper

 • ✅ Rymmer hela 1,9 liter
 • ✅ Tål maskindisk
 • ✅ Håller kyla eller värme i minst 4 timmar

Produktbeskrivning

Med denna stora mat- och glasstermosen kan du njuta av iskall glass eller varm mat på dagsutflykten. Termosen rymmer hela 1,9 liter och är enkel att bära med sig i bärhandtaget.

Den stora öppningen gör det enkel att skopa upp innehåller ur termosen och den rymliga behållaren gör att innehållet räcker till flera personer (speciellt om du fyller den med glass). Termosen har dubbla vakuumisolerade väggar vilket håller kylan eller värmen i minst 4 timmar. Beroende på lufttemperatur kan den hålla kylan eller värmen betydligt längre än så.

Mattermosen är perfekt som lunchlåda eller för att ha med hemmagjord glass eller sorbet. Det tätt, åtsittande locket stänger ute luften och förhindrar frostbildning på innehållet när du förvarar den i frysen. För att underlätta öppnande av locket kan du lyfta den lilla silikonfliken så släpper du på trycket locket blir lättare att öppna.

Den stora mat- och glasstermosen är tillverkad av livsmedelsgodkänd, BPA-fri plast och kan diskas i diskmaskinen.

Specifikationer

Diameter:13,5 cm
Diameter mynning:12,4 cm
Höjd:23 cm
Material:Rostfritt stål, BPA-fri plast och silikon
Volym:1,9 liter
Vikt:0,7 kg

3. Stanley Classic mattermos 0,7 liter

Mattermos i klassisk stil

Stanley Classic Food Jar - klassisk mattermos för glass

Produktegenskaper

 • ✅ Håller din mat varm eller kall i upp till 15 timmar!
 • ✅ Isolerat lock som är säker från läckage
 • ✅ Locket kan användas som mugg eller skål

Produktbeskrivning

Detta är en mat- och glasstermos i klassisk stil, redo att ta med ut på äventyret! Stanley Classic Food Jar rymmer 0,7 liter. Termosen håller din mat kall eller varm i upp till 15 timmar vilket gör att du enkelt kan ta med din favorit mat eller en god dessert hemifrån ut i skogen.

Termosen har en vid öppning för att enkelt kunna hanteras maten. Locket är isolerat och är säker från läckage.

Termosen är tillverkat i rostfritt stål och är fri från BPA-plast.

Specifikationer

Diameter:10,9 cm
Diameter mynning:
Höjd:26,6 cm
Material:Rostfritt stål, BPA-fri plast
Volym:0,7 liter
Vikt:0,7 kg

4. Skip Hop Zoo mat- och glasstermos för barn

Glasstermos till barn

Skip Hop Zoo mat- och glasstermos för barn

Produktegenskaper

 • ✅ Finns i olika färger och motiv
 • ✅ Sked och gaffel följer med
 • ✅ Tätslutande skruvlock

Last updated: 2024-04-06 20:54:03

Produktbeskrivning

Denna färgglada mattermos för barn finns i flera olika färger och motiv. Mattermosen håller barnens mat varm eller kall. Med termosen följer en smidig sked och gaffel som är fastsatt på den inbyggda bestickhållaren. Mattermosen går att komplettera med andra produkter i Skip Hop Zoo serien. Produkterna är populära hos barnen och enkla att använda.

Termosen håller värmen eller kylan i cirka 5 timmar. Locket till termosen skruvas på och är helt tätslutande. Självklart är produkten fri från BPA, PVC och ftalater.

Totalt rymmer denna glasstermos 325 ml och måtten är 9 x 9 x 12 cm.

Skip Hop Zoo mat- och glasstermos för barn

Specifikationer

Diameter:9 cm
Diameter mynning:7,5 cm
Höjd:12 cm
Material:Fri från BPA, PVC och ftalater
Volym:0,325 liter
Vikt:

Köpguide: Vad ska du tänka på när du köper en glasstermos?

Att ta med glass hemifrån gör att du inte behöver leta efter närmsta glasskiosk och det blir dessutom billigare än att köpa dyr glass i glasskiosken till hela familjen. Gör du dessutom din egen glass kan du tillverka din favoritglass och enkelt ta med den ut på skogspromenaden, på båtturen eller på cykelrundan.

En glasstermos, som egentligen fungerar till både varm och kall mat, skiljer sig inte mycket från en vanlig termos i funktionen. Den stora skillnaden är främst storleken där mattermossen har en stor öppning vilket gör den enkel att äta ur eller skopa ur maten.

För att hjälpa din termos på traven kan du innan du fyller den med din favorit glass låta den ligga en stund i frysen. Ska du ha varm mat i termosen kan du med fördel låta den stå en stund med hett vatten i.

1. Hur stor glasstermos ska jag köpa?

Allt beror på vilka behov du har. Är ni flera personer som ska på utflykt och ska äta av glassen kan en större glasstermos vara att föredra. Glasstermosen från Smarta Saker rymmer hela 1,9 liter vilket är nästan ett helt Big Pack med glass.

Alternativet är att välja varsin mindre vilket är att föredra om ni ska äta direkt ur termosen.

2. Hur lång tid kan jag ha glassen i termosen?

Vinnaren i vårt test av bästa glasstermos, Klean Kanteen mattermos, har en kallhållningsförmågai ofattbara 45 timmar! Oftast behöver vi inte förvara glassen så lång stund utanför frysen men som i regel får du minst 5 timmar på dig att äta upp din glass med övriga glasstermosar.

Självklart påverkar tiden glassen hålls kall av hur varmt eller kallt det är ute. Förvarar du din glasstermos i skuggan kommer den givetvis hålla sig kall längre än om den står i gassande sol.

3. Kan man diska en glasstermos?

Det kanske inte är så jobbigt att diska en termos men i ärlighetens namn: Är det inte skönt att bara plocka isär termosen och köra delarna i diskmaskinen? Det tycker i alla fall vi!

Vinnaren i vårt test av bästa glasstermosar, Klean Kanteen mattermos, går givetvis att diska i diskmaskin vilket underlättar.

4. Är en glasstermos BPA-fri?

Alla termosar i vårt test är givetvis BPA-fria. BPA används som härdare i plast för att göra den tålig mot stötar och höga temperaturer. BPA frigöras till maten vilket gör att vi kan få i oss ämnet. Därför anser vi att det är viktigt att välja produkter som är BPA fria när de kommer komma i kontakt med livsmedel.

5. Är det dyrt med en glasstermos?

En riktigt bra glasstermos kostar runt 500kr. Om du är ute mycket är det väl investerade pengar och du kommer att kunna ha din termos många år. En glasstermos går dessutom utmärkt att ha varm mat i dem gångerna du föredrar det.

FAQ Glasstermos – Vanliga frågor och svar

Varför ska man ha en glasstermos?

Vi anser att du ska ha en glasstermos för att enkelt kunna ta med dig god glass på dina utflykter. Med en glasstermos slipper du att glassen smälter i kylbagen på väg ut till din favoritplats.

Vi har listat fyra bra glasstermosar som alla hjälper dig hålla din glass kall.

Kan man ha varm mat i en glasstermos?

En glasstermos är egentligen en mattermos som kan hålla både värme och kyla beroende på vad du stoppar i den.

Vad gör jag om min glasstermos luktar illa?

Efter en tids användning kan din termos börja lukta illa. Bästa sättet att få den rent är att första diska ur den noga. Om inte det hjälper man man fylla termosen med vatten och några delar ättika och låta den stå några dagar. Diska sedan ur den igen och lukten bör ha försvunnit.

Hur länge håller en glasstermos glassen kall?

En glasstermos håller glassen kall i 4-5 timmar. Vinnaren i vårt test kan hålla glassen kall i upp till 45 timmar (!).

Foto av författare
Om författaren
Johan Torstensson
Johan är en riktig glassfantast! Han älskar glass och delar här på Glassmaskiner.nu med sig av sin kunskap om glass och hur du lyckas med att göra din egen glass.