Köpa eller hyra en Glassmaskin 2024?

Äter man glass ofta så kan det vara en god idé att köpa en egen glassmaskin till hemmet. Det finns självklart i flera olika prisklasser, vilket ofta brukar innebära att de också skiljer sig något i funktion och kvalitet. För den som inte vill köpa en egen så finns det ett fullgott alternativ i att hyra en glassmaskin. Kanske till ett födelsedagskalas eller till en företagsfest. En glassmaskin sätter alltid lite guldkant på en fest.

Om du har planer för att köpa en glassmaskin rekommenderar vi att du läser vår omfattande guide där vi har gått igenom de flesta glassmaskinerna, både med och utan kompressor, på marknaden.

Köpa eller hyra glassmaskin?

Hyra en glassmaskin

Det finns både företag och privatpersoner man kan hyra en glassmaskin ifrån. Priset varierar lite beroende på modell och vilka funktioner maskinen har. En enkel modell går att hyra från ungefär 20 kronor per dag. De dyrare glassmaskinerna kostar runt 100-150 kronor per dag.

De olika funktionerna kan vara viktiga att förstå, då de kan skapa mer eller mindre arbete till den som ska göra glassen. Vissa maskiner fixar till själva smeten till glassen, sedan behöver du själv stoppa in glassen i frysen. Andra glassmaskiner både blandar smeten och fryser den. Det man ska kolla efter är om den glassmaskin man hyr har kompressor eller ej. Har den kompressor så både mixar och kyler den glassen, medan en utan kompressor kräver att du stoppar in glassen i frysen själv.

Hyra mjukglassmaskin

Som alternativ till en ”vanlig” glassmaskin så kan du hyra en mjukglassmaskin. Detta är något som går hem, både hos unga och gamla. En födelsedagsfest med 20 barn som bara älskar glass kan bli riktig succé om du hyr en mjukglassmaskin.

Det är inte lika vanligt att man köper en egen mjukglassmaskin som en glassmaskin, även om det är fullt möjligt. De tar ofta upp lite mer plats än vad en vanlig glassmaskin gör. Därför är det perfekt att hyra en mjukglassmaskin till speciella tillfällen. En stor fördel med en mjukglassmaskin, till exempel på en personalfest eller ett event är att det ofta känns lite mer festligt att få en mjukglass med strössel, än några skopor glass i en bägare. Mjukglassmaskinen blir en rolig ”happening” och något som man kommer ihåg länge.

Det är främst företag som hyr ut mjukglassmaskiner. Priset för att hyra mjukglassmaskin beror, precis som för vanliga glassmaskiner, på kvalitet och funktioner. Vissa mjukglassmaskiner kan ha flera olika smaker, där mjukglassen blandas med tex jordgubbsglass eller choklad. En mjukglassmaskin med färre funktioner kostar runt 500 kronor per dag att hyra. De mer proffsiga och funktionella mjukglassmaskinerna kostar runt 1500-2000 kronor per dag.

Glassmaskin till event

Ska man anordna ett event där man tänker bjuda på glass så bör man tänka på några saker:

  • Hur många personer kommer på eventet?
  • Hur många kommer vilja ha en glass?
  • Har vi personal som kan lägga ned mycket tid på glassen?
  • Vad kommer besökarna att minnas av glassen?

Kanske tänker man sig att göra en mer ”sofistikerad” glass där själva hantverket och en speciell smak är viktig. Om man hyr en glassmaskin så kan man skapa egna varianter med tex lakrits, polkagris eller kanske hjortronglass. Här kommer själva smaken att vara viktig och det gäller att planera i förväg för hur många gäster som kommer på eventet.

Det kan vara svårt att hinna med om det kommer 100 gäster och alla vill ha glass ungefär samtidigt. Då kanske man får hyra två eller tre glassmaskiner för att hinna med. Det behövs också någon som håller koll på dessa under hela eventet så att glassen kommer till besökarna.

Mjukglassmaskin på ett event

Hyr man en mjukglassmaskin till ett event så är allt redan förberett och klart. Glassmeten kommer färdig och är bara att hälla i maskinen. Efter en stund så är det att köra igång, dra ned spaken och fylla bägaren eller struten med härlig mjukglass. Därefter kan man toppa med härligt strössel eller med chokladsås För den som besöker eventet, kommer minnet att finnas kvar länge, då en mjukglassmaskin inte tillhör vanligheterna på ett företagsevent.

När man hyr en mjukglassmaskin så är det oftast en enda smak som gäller, den klassiska vaniljmjukglassen. Som tidigare nämnt så finns det mjukglassmaskiner man kan hyra där det också finns möjlighet att få blandad mjukglass tex choklad och vanilj eller välja någon av dem enskilt i sin strut. Det blir en riktig ”snackis” med en mjukglassmaskin på eventet.

Födelsedagskalas eller party – Hyra en glassmaskin & mjukglassmaskin

Den ultimata efterrätten på alla kalas och partyn är glass. Som vi tidigare nämnt så kan man med en glassmaskin skapa smaker på glassen som ingen annan någonsin testat. Om det inte kommer så många gäster så kan man välja att hyra en mindre mjukglassmaskin som är mer smidig att kunna flytta på osv.

Hyr man en större mjukglassmaskin så kommer den ofta levererad och behövs hämtas när hyrtiden är slut. En del företag som hyr ut glassmaskiner och mjukglassmaskiner kombinerar olika paket. Till exempel om en skolklass ska ha klassfest så kan man hyra ”partypaketet” där mjukglassmaskin, glassmix, bägare och skedar ingår. Det gör ofta hela processen enklare. Kanske är det ett bröllop i dagarna tre, då kommer man älska att det finns tillgång till glass under hela festperioden. Då är det smart att hyra in en större maskin som har fler funktioner.

Oavsett hur man väljer att göra, eller vilken tillställning man har så är glassmaskiner och mjukglassmaskiner en garanterad femstjärnig upplevelse.

Försäkring vid hyra av glassmaskin & mjukglassmaskin

Det finns som sagt få saker som livar upp en fest eller ett event så som en glassmaskin eller mjukglassmaskin. Men om olyckan skulle vara framme och något går sönder så ska man alltid se till att det ingår försäkring i hyran av glassmaskinen.

De flesta företag som hyr ut glassmaskiner och mjukglassmaskiner har försäkring som ingår, ofta till ett värde på 30 000 kronor utan självrisk. Detta är en viktig parameter att se över när man ska hyra glassmaskin. Så egentligen finns det ingen anledning att vänta längre. Hyr din glassmaskin eller mjukglassmaskin redan till nästa kalas. Vi vet att det kommer bli lyckat.